Asumispalveluyksikön avaaminen yhteisölle / Itävalta, Hollanti

Lähtökohta: Ympäröivän yhteisön saaminen mukaan asumispalveluja tuottavan yksikön toimintaan tuo vireyttä molempiin. Asumispalveluyksikkö saa vapaaehtoisia mukaan työskentelyyn ja yhteisö palveluntarjoajan. Yksikkö voi tarjota esim. ruokailupaikan ympäristön ikäihmisille tai pelialueen pihallaan.

Toteutus: Itävallassa ja Hollannissa vapaaehtoistoiminta kuuluu osana elämäntapaan. Vapaaehtoisia kuitenkin myös houkutellaan aktiivisesti. Erään hollantilaisen asumispalveluyksikön yhteydessä oli vapaaehtoisten hoitama puutarha, petanque-kenttä sekä pieni kotieläinaitaus. Vapaaehtoisia motivoi vastapalveluksena saatu lupa pelata biljardia yksikön hienolla biljardipöydällä, puutarhan antimet, joita sai ottaa myös itselle, petanquen peluu mukavassa ja suojaisessa pihassa sekä mahdollisuus käydä katselemassa ja hoitamassa eläimiä lasten kanssa vaikkapa kauppareissulla.

Monilla vapaaehtoisilla asuu omainen yksikössä, mutta ei kaikilla. Paikallinen biljardiseura on ottanut käytännöksi, että koska he saavat käyttää hyvää pöytää, edellyttävät he jäseniltään pientä vapaaehtoistyön tekemistä yksikön hyväksi.

Vapaaehtoistoimintaa on myös tarjolla monen laista. Puutarhatyöt, asukkaiden luona vierailu tai kävelyttäminen, eläinten hoitaminen tai pihan kunnostus sopivat hyvinkin erilaisille ihmisille. Jokainen voi löytää oman mielenkiintonsa kohteen.

Paikkaa myös tehdään tutuksi järjestämällä yksikön ravintolassa alueen yhdistysten kokouksia ja tapahtumia. Näin asukkaat näkevät ikkunoistaan toimintaa ja muille paikallisille paikka tulee läheisemmäksi.

Itävallassa puolestaan oli aluksi projektin avulla panostettu 50+ ikäryhmän toimintaan. Toimintaa on alkuun saamisen jälkeen jatkettu täysin vapaaehtoisesti, kunnallinen päiväkeskus tarjoaa kokoontumistilat. Toiminnassa mukana olevia kiinnostaa enemmän porukalla tehtävät hiihto- ja patikointiretket, mutta samalla osa heistä jää vapaaehtoisiksi keskuksen toimintaan. Toisaalta toiminnalla halutaan aktivoida ikääntyvää väestöä ja heidän hyvinvointiaan.

Yritystoiminnan näkökulma: Vapaaehtoistyössä rahaa ei liikutella kuin ehkä tarvikkeiden ostamisen muodossa. Eikä se ole yrittäjyyttä. Kuitenkin yksiköt voivat tavallaan markkinoida itseään edistämällä vapaaehtoistoimintaa.

Erityishuomioita: Hollannissa on ns. naapurustomalli laajalti käytössä. Palveluntarjonta lähtee naapuruston palvelemisesta, auttamisesta, sitouttamisesta, vastavuoroisuudesta.